Installatiefestival NXT GEN brengt techniek tot leven
Techniek als pretpark
Vertwijfelde gezichten alom, aan de poort van het allereerste Nederlandse installatiefestival NXT GEN. Op het evenemententerrein van Papendal in Arnhem kwamen zo’n 1.000 scholieren uit groep 6 tot en met de derde klas van het voortgezet onderwijs techniek beleven. En dat klinkt wel leuk, maar... is het dat ook?
“Zeker weten”, vinden Nora (13) en haar vriendinnen van het Over Betuwe College. De meiden staan rond een cabine vol piepschuim balletjes. Een voor één nemen ze plaats en dan gaat de ventilator aan. Wie vangt er de meeste? Een lesje in ventilatietechniek op z’n best. “Ik weet nog niet of ik in de techniek wil werken, maar het is leuk om hier te zijn”, zegt Nora. Ze deed al een partijtje voetbal met waterpistolen en fietste de longen uit haar lijf.
Dat deed ook de 11-jarige Suze uit Twello. Hijgend stapt ze van de fiets waar ze in 25 seconden een balletje door ventilatiebuizen naar boven trapte. “Superleuk! Maar ik ben er wel een beetje moe van.” Voor haar is de techniekbeleving een groot succes. Nu ze klaar is met fietsen, zet ze koers richting ‘ballenbakkie’. Want op het festivalterrein vind je geen saaie stands met spullen, het is meer een soort pretpark. Stands op het gebied van onder meer verwarmen, koelen, ventilatie en mobiliteit worden afgewisseld met foodtrucks, een skybar en verschillende belevingsbussen.
Het is overigens niet alleen de jeugd die geniet van NXT GEN. Ook installateurs en hun gezinnen vermaken zich. Collega’s ontmoeten elkaar, accountmanagers schudden handen en installateurs laten aan hun gezin zien waar ze tijdens hun werk mee bezig zijn. De verbinding tussen werk en privé ontstaat als vanzelf. En de splinternieuwe innovaties bij verschillende fabrikanten, die maken het festival helemaal een feest.
Commercieel directeur Xander Hagens geniet van de vrolijke sfeer op het terrein. “Geweldig toch, om de jeugd zo spelenderwijs kennis te kunnen laten maken met techniek? We hebben maar liefst 60 fabrikanten op dit zonnige festivalterrein bij elkaar weten te krijgen. En die laten niet gewoon zien wat ze allemaal maken. Ze laten het je echt beleven. Keertje wat anders dan een theoretische techniekles in de klas”, lacht hij.
“Zo werkt het veel beter”, is Patrick van Brummen van fabrikant Remeha het met hem eens. Voor zijn neus racen rondom een installatie vol water twee speelgoedautootjes voorbij. De één aangedreven door een fietsende puber, de ander door een scholier die aan een hendel draait alsof zijn leven er vanaf hangt. “Aan techniek wordt vaak een beetje voorbijgegaan. Het heeft maar een kleine plek in het onderwijs en thuis hebben ouders het ook niet over de werking van hun cv-ketel. Wasco besloot het echte werk te laten zien op een toegankelijke manier, daar wilden wij graag bij zijn. Hoe leuk is het als deze scholieren vanavond tijdens het eten vertellen dat ze elektriciteit hebben gemaakt uit waterstof?”
Xander Hagens sluit zich daarbij aan: “Er is veel te weinig personeel, terwijl het werk alleen maar meer wordt. Ingewikkelder ook, zeker door de duurzaamheidstransitie. We moeten met z’n allen de verduurzaming versnellen, daar dragen wij ook graag aan bij. En als ik dan het enthousiasme van de bezoekers en fabrikanten hier om me heen zie, is er maar één ding dat ik voel: enorme trots!”
Wil jij als eerste weten wanneer er nieuwe vacatures beschikbaar zijn? Stel dan een Job alert in en ontvang de nieuwste vacatures per e-mail.
Wij zijn er voor elkaar.
Wij zitten vol potentie.
Wij zijn samen succesvol.